Print denne opskrift
Opskriftnavn:Sådan gør du: "Et lille kursus i bordskik og pli`"
Ingredienser:En skriftlig invitation kræver skriftligt svar.

Man ankommer aldrig før tiden og altid inden der er gået et kvarter.

Bordplan følges, man er venlig og underholder den man har til bords.
Borddamen sidder til højre for bordherren.

Hvis der skal holdes tale gøres det så man ikke ødelægger måltidet. Det vil sige: Enten efter forretten eller efter hovedretten.

Fremgangsmåde:Betjeningen skænker og tager ud til højre for gæsten.
Betjeningen byder maden ind til venstre for gæsten, så gæsten kan tage med højre hånd.
Fadet bydes så pynten vender væk og tagebestikket mod gæsten.
Tilbehør sættes ind før fadet med kødet bydes rundt.
Man tager ikke af tilbehøret før man har fået kødet eller fisken.

I Danmark er det normalt, at man spiser op. I visse andre lande vil tjenerne blive ved med at fylde mere på en tom tallerken.

Bestikkets placering på tallerkenen signalerer i øvrigt, om man er færdig eller ønsker mere. Ligger kniv og gaffel hver for sig som tyve minutter i fire, ønsker man mere at spise. Når man er færdig lægges kniv og gaffel sammen tyve minutter over fire.

Når man forlader sin plads, lægges servietten på stolen eller sammenfoldet ved kuverten. Efter middagen lægges den sammenfoldet på bordet.