Print denne opskrift
Opskriftnavn:Safran
Billede:
Ingredienser:Safrankrokus (Crocus sativus) er naturligt udbredt i Middelhavsområdet. Sandsynligvis stammer planten fra området omkring Grækenland og Lilleasien (Tyrkiet). De gamle grækere kendte og dyrkede safran, også romerne værdsatte safran, både som krydderi og som duftspreder. Efter Romerrigets fald, vendte safran først tilbage til Europa da korsridderne stiftede bekendtskab med det forfinede arabiske køkken. I dag dyrkes safran især i Iran, Spanien, Grækenland, Tyrkiet og Indien. Selvom safran traditionelt dyrkes i Middelhavslandene, kan den udmærket dyrkes så højt mod nord som i England.

Fremgangsmåde:Den ekstremt høje pris på safran-krydderiet skyldes den komplicerede og arbejdskrævende proces ved fremstilling og forarbejdning.
Safran handles hel og stødt, men hele støvfang må foretrækkes, da pulveriseret safran, pga. prisen, kan være blandet op med andre krydderier.
Safran er det dyreste krydderi der findes. Safran er et gult krydderi, der stammer fra den tørrede tredelte dybrød griffel / støvfang fra safrankrokus.
Safran er mørkerød, først ved brug bliver farven gul.

Til 1 kg safran bruges der mellem 75.000 og 100.000 blomster, der håndplukkes. Safranens anvendelighed er uendelig, pas blot på med mængden. Ikke kun grundet prisen, men for meget safran giver bitterhed i retten. Anvend safran til dine risretter, til den spanske paella, til den sydfranske fiskesuppe bouillabaisse, til desserter og bagværk, samt farvning af konfekt.