Print denne opskrift
Opskriftnavn:Kardemomme
Billede:
Ingredienser:Kardemomme er en flerårig urt i ingefær-familien. Med kardemomme menes som regel grøn kardemomme, som er et kraftfuldt aromatisk krydderi.Planten, der er en staude, kan blive fra to til fire meter høj. Bladene er placeret i to rækker, bliver 40-60 cm lange og har spidse ender. Blomsterne er hvide til svagt lilla og sidder i løse 30-60 cm lange klaser. Frugten er en tresidet 1-2 cm lang gulgrøn frøkapsel, mens selve frøene er sorte.
Man ved, at kardemomme har været brugt siden omkring år 700 f.Kr. Den blev importeret til Europa første gang omkring 1200-tallet. I dag dyrkes planten i Indien, Nepal, Sri Lanka, Thailand og i Centralamerika, hvor Guatemala er det førende producentland. Efter safran og vanille er det det dyreste krydderi
Fremgangsmåde:Frøkapslerne tørres og de få, store frø anvendes enten hele eller malede. Krydderiet er vigtigt i det indiske køkken (og i det asiatiske) og udgør i malet form hovedingrediensen i karry. I Mellemøsten anvendes kardemomme i kaffe, mens den f.eks. i Iran anvendes som smagstilsætning til te. Kardemomme er også en af ingredienserne i chai-te fra Indien. Smagen er stærk og duften kan minden om eukalyptus.
Kardemomme anvendes mest i dansk madlavning i formalet form til bagværk og hel i varme drikke.